Startpagina "Zwolle zingt!"

Met 47 koren die lid zijn van de Zwolse Zangraad (met bijna 1.700 zangers), de (nog) niet aangesloten zangers en de vele kerkkoren mag je Zwolle met recht een zangstad noemen. Geen genre zo gek of er is wel een koor voor ... Zie onze website: zwolsezangraad.nl

Het korenfestival  "Zwolle zingt!" vindt plaats op zaterdag 17 februari 2018 van 9.00-17.00 uur in theater Odeon. Het thema is: "vrouwelijke componisten". Er zullen drie zalen parallel in gebruik zijn: de Hemmink- en Dommerholtzaal en (de foyer van) het Papenstraatheater. Hierdoor is er ruimte voor 29 kooroptredens! Tot nu toe hebben 19 koren zich opgegeven.

Gerelateerde afbeelding

Vrouwelijke componisten zijn nauwelijks bekend, onterecht, want er zijn er heel veel (zoek op internet maar eens op "vrouwelijke componisten") en ze hebben prachtige muziek geschreven. Het is daarom dit jaar verplicht dat deelnemende koren tenminste één werk van een vrouwelijke componist uitvoeren.

Maddalena Casulana uitte, in de opdracht van haar Il primo libro de madrigali a quattro voci (1568), trots en zelfbewust de wens “… de wereld te willen laten zien dat het een vergissing is te veronderstellen dat alleen mannen beschikken over intellectuele gaven en dat deze niet voor zouden komen bij vrouwen.” Met deze bundel was zij bovendien de eerste vrouw die haar muzikale werk zelf publiceerde. 

Centraal op deze "Zwolle zingt!" staat een lezing door de bekende musicoloog Coert Bremmers over het thema: "Vrouwelijke componisten". Deze lezing met heel veel voorbeelden is in de middag en bovendien gratis. Het is ons plan dat de aanwezige koren hieraan een bijdrage gaan leveren. Enkelen van hen zal worden gevraagd om de tekst van Coert tot leven te brengen door hun verplichte nummer in de loop van de lezing ten gehore te brengen (los van de eigen presentatie van het koor). We hopen dat dit een grandioos samenwerkingsproject gaat worden!

Er zijn drie  workshops: een gratis workshop voor kinderen door Eline Geerdink m.m.v. het kinderkoor Konstantijn, een workshop Gregoriaans door Ditty van den Berg m.m.v. de Schola Cantorum Campensis en een scratchkoor hedendaagse muziek door Eugène van Boheemen. 

De toegangsprijs voor niet-deelnemers bedraagt slechts 3 euro. Voor jeugd tot 18 jaar is de toegang gratis.

Data voor de komende jaren zijn bekend: 9 februari 2019 en 29 februari 2020, beide keren in theater Odeon.

LAATSTE NIEUWS:

Er zijn foto's van "Zwolle zingt hemels!" 2017. Deze zijn te zien en te downloaden op de pagina "Foto's".

 "Zwolle zingt!" krijgt een structurele subsidie van de gemeente Zwolle